Art for Life získalo na prevenci HIV téměř 370.000 Kč

Na prevenci HIV/AIDS se v listopadu díky Art for Life 2011 podařilo vybrat 367.722 Kč. Je to nejvíc ve čtyřleté historii projektu. Peníze pocházejí z dražeb uměleckých děl, vstupného a prodeje kalendářů PASSION 2012.


Použity budou na druhou část kampaně DEJ SI BACHA!, jejíž první fáze začala letos v září – například na besedy ve školách. Letošní ročník Art for Life ve středu skončil závěrečným večerem v klubu Lávka. V prvních minutách Světového dne boje proti AIDS (1. prosince) hosté večera vypustili z terasy u Karlova mostu 176 červených balonků jako připomínku 176 obětí AIDS v Česku.


Součástí závěrečného večera byl také koncert Davida Krause s kapelou, premiérová přehlídka kolekce jaro/léto 2012 značky LEVI’S a premiéra nového klipu skupiny Cartonnage Don‘t stop.


Art for Life je jediným tuzemským projektem svého druhu, letos ho podpořili například Bára Basiková, Eliška Balzerová, Tomáš Verner nebo Ivan Trojan. Tyto a další osobnosti jsou tvářemi kalendáře PASSION 2012, jehož koupí je stále možné přispět na aktivity Art for Life.


V Česku je nyní podle oficiálních statistik ke konci října 1649 HIV pozitivních lidí. Kvalifikovaný odhad hovoří až o trojnásobku. Nemoc AIDS byla diagnostikována u 336 osob. Už 176 lidí na následky AIDS zemřelo. V posledních letech zaznamenávají lékaři strmý nárůst HIV+. Podle neoficiálních údajů se v ČR denně virem nakazí jeden člověk.


„I kdybychom naším úsilím zachránili jediný lidský život, má to smysl. Jsem ráda, že se této kampaně mohu účastnit, byla to velmi zajímavá práce,“ doplnila tvář kampaně DEJ SI BACHA! Bára Basiková, která stejně jako ostatní umělci spolupracuje s Art for Life bez nároku na honorář.


„Věříme, že kampaň přiměla veřejnost zabývat se problematikou víc než dřív. O HIV je v posledních měsících slyšet a lidé si snad díky tomu uvědomí, že je třeba být obezřetný. V našich aktivitách budeme pokračovat hned v prosinci, kdy plánujeme první besedy o HIV ve školách,“ nastínil další část kampaně předseda Art for Life, o.s. Martin Kámen. Součástí besed bude představení divadla Letí Po Fredrikovi v hlavní roli s Ivanem Luptákem. Představení bylo i součástí listopadového programu Art for Life, stejně jako autorská čtení Báry Basikové, Natálie Kocábové a Báry Nesvadbové, koncert klasické hudby a výstava a dražba výtvarných děl, která vynesla téměř 160.000 korun.


Tři předchozí ročníky Art for Life vynesly více než půl milionu korun. Peníze získal Dům světla. „Blížíme se k milionu. Úspěch projektu není jen zásluha pětičlenného týmu Art for Life, i když mu věnujeme značnou část volného času. Na výsledku letošního ročníku se podílely desítky lidí. Patří jim dík za odvahu a nezištnou pomoc. Věříme, že svým přístupem ovlivní další,“ poznamenal Kámen. Členy občanského sdružení Art for Life jsou kromě fotografa Martina Kámena také kostýmní výtvarník Josef Čechota, redaktorka a herečka divadla Sklep Bára Trojanová, grafický designer Jan Valder a PR manažer Lukáš Sapík. Projektu se věnují ve volném čase a bez nároku na honorář.


www.artforlife.cz