Prague Pride začíná v pondělí

LGBT festival Prague Pride, který se uskuteční od 10. do 16. srpna v Praze, přichází s dosud nejbohatším programem za pět ročníků svého trvání. Pro členy a členky LGBT komunity ale i širokou veřejnost je připraveno přes 120 kulturních, debatních, sportovních i duchovních akcí. Do Prahy míří přes 160 mezinárodních hostů z oblasti kultury, politiky, sportu i byznysu. Na přípravě festivalu se podílí 55 programových partnerů z řad organizací, jednotlivců i firem.

Všichni jsme stejně teplí

Téma letošního ročníku volně navazuje na úspěšnou online poradnu Sbarvouven.cz, kterou Prague Pride provozuje od února 2015. I srpnový festival se zaměří na problematiku šikany a soužití ve společnosti.  Šikana bude tématem všech tří děl uváděných v Pride Theater, velký koncert proti šikaně uspořádá 130členný The London Gay Men’s Chorus, největší mužský pěvecký sbor v Evropě. Pro pražské publikum přiveze široký repertoár od klasiky po pop, navíc spojí své hlasy s českým pěveckým sborem Doodles  (pátek 14. 8., Nová scéna).

„Letošní kampaň se sloganem Všichni jsme stejně teplí mnohem více než v uplynulých letech míří nejen na LGBT komunitu, ale i na heterosexuální většinu. Věříme, že jsme v programu vytvořili dostatek atraktivních příležitostí, aby se lidé mohli společně setkat, poznat se navzájem a snad i souhlasit s námi, že nemá cenu hledat rozdíly,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Týden před začátkem Prague Pride byla spuštěna facebooková aplikace, jejímž prostřednictvím si lidé mohou změnit svou profilovou fotku do termo-filtru a přihlásit se tak k myšlence, že „všichni jsme stejně teplí“. Aplikaci během pondělního dopoledne použilo víc než 500 uživatelů a uživatelek Facebooku.

Festivalová místa

Prague Pride 2015 nově otevře tři festivalová místa: festivalová vesnička Pride Village na Střeleckém ostrově nabídne od pondělí do pátku odpolední a večerní program pro širokou veřejnost. Odehrají se zde koncerty, swingové odpoledne, lekce jógy, křest dětské knížky atd., večer se budou promítat filmy z queer festivalu Mezipatra. Pride House v prostorách Langhans – Centrum Člověka v tísni ve Vodičkově ulici bude místem, kde se od úterý do pátku budou konat veřejné debaty. Řady z nich se zúčastní mezinárodní hosté. Pride Theater ve Švandově divadle je místem, kde nejenže publikum zhlédne program, ale bude moci následně diskutovat s autory.

Akce sdružení Logos Česká republika

Téma LGBT a náboženství bylo na Prague Pride přítomno již v minulých letech. Letos nejstarší česká organizace zaměřená na podporu LGBT věřících Logos ČR připravila celkem sedm akcí. Jsou mezi

nimi společné modlitby, bohoslužby i debaty. Největší pozornost si v minulých dnech získala přednáška americké jeptišky Jeannine Gramick o šikaně v církvi a projekce polského filmu „Ve jménu…“, jejichž konání na půdě Akademické farnosti Praha zakázal kardinál Dominik Duka. Obě akce se v plánovaných termínech uskuteční. Setkání s J. Gramick proběhne ve Velké aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a bude z něj pořizován i záznam. Jeannine Gramick se zúčastní také sobotního průvodu Prahou. Film „Ve jménu…“ bude promítnut v Hašplově přednáškovém sále, Unitaria, Anenská 5, Praha 1.

Programové tipy

Prague Pride opět pořádá večer inspirativních příběhů Pride Voices – hlasy, které mění náš svět k lepšímu. O svůj LGBT příběh se tentokrát podělí bývalá islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttir a její manželka, spisovatelka Jónína Leósdóttir, nizozemský plavec Johan Kenkhuis, Palestinec Abdul Rawashdi, který musel utéct před vlastní rodinou, ústecký politik Martin Hausenblas a fotografka Jana Ašenbrennerová (středa 12. 8., Francouzský institut).

Prague Pride čeká také světová premiéra tanečního představení Dogtown, které v Praze od počátku července vytváří se dvěma českými tanečníky světoznámý choreograf Nadar Rosano z Izraele. Po premiéře v Pride Village na Střeleckém ostrově (pátek 14. 8.) bude představení uváděno v divadle Ponec.

Venkovní výstava bude tentokrát instalována v ulici Na Příkopě. Dánský fotograf, vítěz World Press Photo 2015 Mads Nissen zde představí sérii fotografií nazvanou Homofobie v Rusku. Ve fotografiích se podíváme také do Konga, a to na denní život LGBT komunity prostřednictvím výstavy Living Unnoticed Jany Ašenbrennerové. Kolekce bude k vidění v prostorách Langhans – Centrum Člověka v tísni.

Již popáté se v rámci festivalu uskuteční Prague Business Forum, setkání zástupců a zástupkyň top managementu českých i mezinárodních firem, na kterém se bude diskutovat o diverzitě na pracovišti a jejím přínosu pro firmu. Hlavním řečníkem bude Lord Browne, ikona světového byznysu a bývalý generální ředitel British Petroleum (čtvrtek 13. srpna, hotel Hilton Prague).

Velké hvězdy se letos podařilo získat i pro zahajovací koncert v Pride Village na Střeleckém ostrově. V pondělí 10. srpna zde vystoupí zpěvačka Aneta Langerová se svým úspěšným albem Na Radosti, mladý zpěvák Jaro Smejkal a vítězka loňského ročníku soutěže Eurovision Conchita Wurst, známá jako vousatá zpěvačka.

Sobotní průvod Pride Parade

Vyvrcholením festivalového týdne je průvod, který v sobotu 15. srpna vyjde z Václavského náměstí a projde přes ulici Na Příkopě, Revoluční a Dvořákovo nábřeží na Čechův most a odtud po schodech na Letnou. Účastníci se budou od pravého poledne shromažďovat pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí, do pohybu se průvod dá v 13 hodin. Organizátoři mají nahlášeno patnáct

alegorických vozů s hudební produkcí, v průvodu půjde i všech 130 zpěváků The London Gay Men’s Chorus, kteří si hudební doprovod obstarají svými hlasy.

V parku na Letné budou připravena dvě hudební pódia: taneční AXM Main Stage a Hot Chocolate Stage, které nabídne ethno hudbu a živá vystoupení. Na tradičním jarmarQu se budou prezentovat neziskové organizace a instituce podporující LGBT. Účastníci se mohou těšit např. na mikrobus Městské knihovny Praha naložený literaturou teplých autorů; ke stálicím jarmarQu patří stánek spolku Charlie, který nabízí svatební obřady osob stejného pohlaví platné na 24 hodin. Lidé se taky budou moci vyfotit ve stánku iniciativy Hate Free.

Testování HIV

Pro velký loňský zájem o testy HIV bude i letos probíhat bezplatné testování ve spolupráci s neziskovou organizací Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) a ROZKOŠ bez RIZIKA. Sanitky budou v průběhu Prague Pride parkovat na různých místech po Praze. Zatímco vloni se na výsledky týden čekalo, letos klienti budou letos moci využít nový typ testů, u kterých je výsledek znám do hodiny.

Prague Pride 2015 se koná pod záštitou ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové a radních pro kulturu Prahy 5 a 7 - Petra Hnyka a Hany Třeštíkové.

Více info www.praguepride.cz